Savjet dr. Komarovskog kako liječiti dijatezu kod djeteta

Takav problem kao dijateza je poznat mnogim roditeljima. Što o njoj misli slavni pedijatar Komarovsky i kako predlaže da djeluje kada detektira dijatezu kod djeteta?

Što je ovo?

Riječ "dijateza" čuju suvremene majke, ali Komarovsky primjećuje da ga većina mumija interpretira pogrešno, ne shvaćajući bit ovog pojma. U knjigama inozemnih pedijatara takva dijagnoza ne postoji. I to ne čudi jer je dijateza pojam domaće medicine.

Zašto se javlja dijateza?

Objašnjavajući što se podrazumijeva pod pojmom "dijateza", Komarovsky predlaže skrenuti pozornost na činjenicu da su neke bolesti zabilježene samo u djetinjstvu. Na primjer, ako odrasla osoba jede jagode, neće imati crvene i ljuskave obraze. Prema poznatom pedijatru, u tijelu djeteta koje raste postoji niz značajki. One se odnose na probavu hrane i reakcije djeteta na lijekove i kućne kemikalije, kao i na učestalost infekcija.

Komarovsky naglašava da na razinu zdravlja svakog djeteta utječu dva glavna faktora:

Prvo, na dijete utječu geni koji su mu preneseni od oca i majke, i drugo, svi čimbenici koji su utjecali na njega u maternici i nakon poroda. To je ekologija područja u kojem obitelj živi, ​​i voda, i trajanje sna, i konzumiranje hrane, i još mnogo toga.

Svi ti faktori uzrokuju određenu strukturu tijela. Ona određuje kako će dijete gledati, kako će funkcionirati njegovi unutarnji organi, koliko često će biti bolestan i koje bolesti. Dijateza se odnosi na promjene u ustava u kojima je dijete osjetljivije na brojne bolesti ili neadekvatno reagira na podražaje.

Kao što Komarovsky primjećuje, dijateza nije dijagnoza ili bolest. Ta riječ jednostavno opisuje sklonost djeteta određenim bolestima. I zato što dijateza neće moći izliječiti i izliječiti, jer je nemoguće utjecati na sklonost. Možemo dijagnosticirati samo dijete s određenom bolešću koja se pojavila tijekom dijateze, a zatim je liječimo.

Postoji oko deset različitih vrsta osjetljivosti na bolesti, ali najčešći Komarovsky naziva takvu dijatezu:

 1. Eksudativnih-katara. Ova vrsta dijateze naziva se i alergijska, jer je s njom dijete sklono alergijskim reakcijama i upalnim bolestima.
 2. Neuro-artritisa. U takvoj dijatezi, uočeno je da dijete ima povećanu nervnu razdražljivost, kao i sklonost patologijama kao što su dijabetes, bolesti zglobova, hipertenzija i pretilost.
 3. Limfatiko-hipoplastične. Ovu vrstu dijateze karakterizira patologija limfnih čvorova i slaba funkcija timusa. U ovom slučaju, dijete je sklon alergijama i infekcijama.

Metode liječenja

Ako je majka koja je dojila jela, na primjer, naranču, nakon čega je pronašla osip kod djeteta, Komarovsky predlaže da se to ne nazove alergijom, nego dijatezom. Dijete ima alergijsku upalu. I uzrokovana je dijatezom.

Poznati pedijatar navodi dva načina na koji roditelji djeluju:

 1. Mama odlučuje da dijete ima dijatezu, ništa se ne može učiniti zbog toga jer je za sve krivnja nasljednost, a u djetinjstvu je imala i osip nakon naranče, ali je umrla s godinama. I nastavlja jesti agrume, jer se svejedno ništa ne radi. Na taj način, prema Komarovsky, na žalost, je vrlo uobičajena za našu zemlju.
 2. Mama ne naziva takvu reakcijsku dijatezu i ne krivi nasljednost, nego prestaje jesti agrume, dok se dijete liječi zbog specifične bolesti - alergijskog dermatitisa.

Popularni liječnik naglašava da je ljudima uvijek neugodno osjećati se krivim, pa je vjerojatnije da će kriviti ustav i nasljednost nego promijeniti faktore koji utječu na formiranje ustava i nasljednost.

Komarovsky tvrdi da znanje o ispravnom ponašanju tijekom trudnoće, životu novorođenčeta, hranjenju, spavanju, hodanju, slobodnom vremenu, otvrdnjavanju i drugim nijansama, kao i nedostatku želje da se stalno liječi nešto pomaže da se izbjegne dijateza. A da biste izliječili dijete, morate uspostaviti ispravnu dijagnozu i liječiti bolest koja se razvila u djetetu.

Alergijski dermatitis

Ova bolest Komarovsky naziva najčešća manifestacija dijateze. Ona se manifestira crvenilom na koži, koje izgleda kao mrlje, mrlje, točkice, često svrbež i ljuštenje, pucanje, pa čak i ulceracija. To je ta bolest u većini slučajeva je značilo kada se govori o dijatezi.

Poznati liječnik tvrdi da glavnu ulogu u pomaganju djetetu s atopijskim dermatitisom imaju roditelji, a ne liječnici. Na koži djeteta s atopijskim dermatitisom vidjet ćete samo manifestacije onoga što se događa u djetetovom tijelu.

Osip je izazvan proizvodnjom antitijela na alergene tvari. To je samo posljedica kontakta djetetova tijela s alergenima. A ako liječnik može samo pomoći smanjiti manifestacije na koži, onda roditelji su u mogućnosti da spriječi njihovu pojavu. Da biste to učinili, samo trebate saznati kako alergen ulazi u tijelo mrvica - kroz hranu, kroz dišni sustav ili putem kontakta.

Preventivne mjere treba usmjeriti na sve načine:

 • Hrana. Nema potrebe za žurbom uvođenja komplementarne hrane i upoznavanja djeteta s hranom koja bi mogla izazvati alergije. Roditelji bi trebali pažljivo birati proizvode za dječji stol, a ako se alergije povećaju, vodite dnevnik hrane.
 • Dišni. Roditelji bi trebali biti na oprezu kada upotrebljavaju aerosole i bilo koje tvari koje imaju jako miris. Izvor alergena za mrvice može biti kućni ljubimac i prašina.
 • Pin. Najveću pozornost treba posvetiti kvaliteti dječje odjeće, korištenim deterdžentima, kvaliteti vode za kupanje i kvaliteti igračaka.

Osim toga, Komarovsky savjetuje:

 • Nemojte pregrijavati dijete. S aktivnim znojenjem dermatitis će biti izraženiji, a nedostatak tekućine će smanjiti izlučivanje alergenih tvari u urinu.
 • S vremenom eliminirati zatvor. Oni ne samo da pojačavaju manifestacije dermatitisa, već su često i uzrok.
 • Često hoda i prati vlažnost u prostoriji. Ove mjere će podržati rad pluća, tako da mogu aktivno ukloniti alergene.
 • Nemojte davati lijekove na vlastitu inicijativu. Samo liječnik treba propisati lijekove za djecu s alergijskim dermatitisom.
 • Nemojte dramatizirati, jer je takva bolest, u pravilu, privremena pojava. S dobi, imunološki sustav, crijeva i jetra su poboljšani, i, kako kažu, dijete "prerasta".
http://www.o-krohe.ru/bolezni-rebenka/diatez/komarovskij/

Mišljenje dr. Komarovskog o dijatezi

Dr. Komarovsky smatra da je proučavanje dijateze jedno od najistaknutijih dostignuća ruske pedijatrije, ali sama dijateza nije bolest.

Postoji li takva dijagnoza?

Ovaj liječnik je uvjeren da ne.

Najčešće, kada roditelji i pedijatri govore o dijatezi, oni znače alergijski dermatitis - prilično uobičajena bolest u djece i odraslih.

Prema tradiciji utvrđenoj u ruskoj pedijatriji, pedijatri rijetko dijagnosticiraju atopični dermatitis, osobito u dojenčadi, zamjenjujući ga konceptom dijateze.

čimbenici

Na razvoj atopijskog dermatitisa u djece utječu mnogi čimbenici, koji se mogu konvencionalno kombinirati u dvije velike skupine.

Glavni čimbenici koji utječu na razvoj predispozicije:

 • unutarnji (nasljedni). To su naslijeđene tendencije raznih bolesti od roditelja, vrsta ustava itd.;
 • eksterijer. To su uvjeti u kojima dijete živi - osobitosti hrane, života, obrazovanja.

Roditelji ne mogu mijenjati nasljednost svog djeteta ili vrstu njegovog ustava, ali uvjeti njegova života u potpunosti ovise o njima, a promjena uvjeta igra važnu ulogu u liječenju dijateze kod djece, kaže Komarovsky.

Što je prema liječniku?

Komarovsky daje definiciju usvojenu u modernoj pedijatrijskoj praksi.

Dijateza - anomalija ustava, koju karakterizira sklonost određenim bolestima ili neadekvatne reakcije na uobičajene podražaje.

Potrebno je pojasniti da se konstitucija shvaća kao ukupnost svojstava organizma - tjelesnost, metaboličke značajke, funkcioniranje živčanog sustava i psihe.

Postoji nekoliko vrsta ustava, a sve se one smatraju varijantama norme.

Postoji nekoliko vrsta, ali među njima postoje tri glavne vrste:

 • Eksudativni-kataralni (alergijski) - najčešći od svih. Pojavljuje se kod osjetljivosti na alergijske i upalne bolesti.
 • Limfna-hipoplastična - govori o sklonosti infekcijama, patologiji limfnih čvorova, alergijama.
 • Neuro-artritis - predispozicija za metaboličke bolesti (dijabetes, giht, neke vrste artritisa).

Na spomen dijateze, prvo se pamti eksudativni kataral.

Ona se manifestira:

 1. osip na koži - od blijedo ružičaste do crvene i žestoko svrab;
 2. u dojenčadi s ovim stanjem može se razumjeti temperatura;
 3. osip se obično pojavljuje na licu, vratu, rukama i prsima, svrbež može biti tako ozbiljan da lišava dijete normalnog sna.

Limfatično-hipoplastična vrsta smatra se najtežom od svih.

Kada je stalno, čak iu odsutnosti bolesti, limfni čvorovi su povećani, ali je funkcija srca, bubrega i endokrinih žlijezda nedovoljna.

Foto: Osip na obrazima

Često se to stanje kombinira s primjetnim oštećenjima srca.

Ne protiv njegove pozadine, zarazne bolesti su teške, a čak je i cijepljenje povezano s visokim rizikom.

Dijete s neuro-artritičnom dijatezom lako je uzbudljivo, bučno, nemirno, ali je njegov mentalni razvoj znatno stariji. Dijete ima slab apetit i bez ikakvog razloga može razviti neobuzdano povraćanje.

Eksudativni kataral

Budući da je eksudativno-kataralna dijateza najčešća, raspravljat će se kasnije.

Eksudativno-kataralni tip (dječji ekcem, alergijski dermatitis, atopijski dermatitis) javlja se u gotovo svakom djetetu mlađem od godinu dana i potpuno se odvija u adolescenciji ili ranije.

Njegov glavni razlog za nezrelost jetre i imunološkog sustava u djeteta, zbog onoga što on ne može adekvatno nositi s alergenima, piše Komarovsky o ovoj vrsti dijateze u dojenčadi.

Proizvodi koji će u budućnosti postati potpuno bezopasni za tinejdžera, još nisu upoznati s imunološkim sustavom jednogodišnjeg djeteta i uzrokuju alergije.

Nakon kontakta s alergenom, na obrazima se javljaju mrlje koje žmirkaju i svrbe, a koje se protežu do cijelog lica, vrata i ekstenzornih površina ruku i nogu.

Video: Medicinska konzultacija

Načela liječenja dijateze u djece prema pravilima Komarovskog

Prema Komarovskom, liječenje dijateze u dojenčadi je svakodnevni rad roditelja i drugih odraslih osoba oko djeteta.

No, kao što je gore spomenuto, potrebno je liječiti temeljnu bolest - morate saznati što je alergen za dijete i minimizirati njegov kontakt s tom tvari.

Ali kada dijete pati od svraba i osipa, potrebno je uzimati lijekove. Njegov glavni cilj je smanjiti pojavu dermatitisa.

Lijekovi za liječenje alergijskog dermatitisa:

 • Intestinalni sorbenti (aktivni ugljen) i lijekovi koji stimuliraju motilitet crijeva (laktuloza). Mogu se primijeniti i na dijete i na dojilje, ne uzrokuju negativne nuspojave;
 • Masti s antihistaminskim pripravcima (Finistil-gel), kreme i masti s kortikosteroidima (Advantan, elokom) za liječenje kožnih manifestacija. Kortikosteroidi se trebaju koristiti samo ako su manifestacije na koži prestale biti samo kozmetički nedostatak, a ozbiljan svrab sprječava san;
 • Preparati kalcija (kalcijev glukonat) i vitamin D, osobito tijekom zuba, jer nedostatak kalcija povećava pojavu alergija;
 • Antihistaminici (suprastin, tavegil) smanjuju manifestacije alergije i također smanjuju znojenje, jedan od izazivačkih čimbenika upale na koži.

Što znači živčani ekcem? Kliknite da biste saznali.

prevencija

Temelj prevencije, kao i liječenje atopijskog dermatitisa, je spriječiti kontakt s alergenima.

Postoje tri glavna načina prodiranja alergena u tijelo:

 • Hrana (hrana i piće);
 • Kontakt (odjeća, posteljina, deterdženti itd.);
 • Respiratorni (pelud, aerosoli)

Glavni uvjet za liječenje alergije u djetinjstvu je stvaranje hipoalergenog života za dijete, odnosno, takvih stanja tako da je kontakt s alergenima minimalan ili potpuno isključen.

Za svaki od načina penetracije postoje vlastiti načini rješavanja alergena.

Da biste spriječili alergije na hranu:

 • Potpuno isključiti iz prehrane alergenu hranu (agrumi, čokolada, jagode). Važno je upamtiti da smanjenje njihove količine u prehrani ne pomaže - alergeni bi trebali biti potpuno eliminirani;
 • U dojenčadi treba biti vrlo oprezan uvesti komplementarne hrane, i strogo slijedite pravila hranjenja. Trajna promjena proizvoda strogo je neprihvatljiva;
 • Nemojte prehraniti dijete, prejedanje povećava manifestacije alergija. Osjećaj sitosti pojavljuje se u djeteta 10-15 minuta nakon punjenja želuca, to se mora zapamtiti, posebno za roditelje djece prve godine života na umjetnom hranjenju.

Da biste spriječili kontaktne alergije:

 • Prilikom kupanja djeteta i pranja dječje odjeće, koristite filtriranu ili prokuhanu vodu koja ne sadrži klor;
 • Upotrijebite poseban dječji prašak, sapune, šampone. Kad se kupate, operite sapunom i šamponom ne više od 1-2 puta tjedno;
 • Važno je poštivati ​​prva dva pravila u odnosu na ne samo dječju odjeću, pa se mora obrađivati ​​kućna odjeća svih odraslih osoba koje su u kontaktu s djetetom;
 • Odjeća koja se nosi izravno na tijelu mora biti bijela (ne sadrži boje), 100% posteljine je najbolje za tkanine;
 • Hipoalergijska posteljina - bez uporabe prirodnog dlake i perja.

Za sprečavanje alergija na dišne ​​puteve:

 • Izbjegavajte kontakt s peludom, životinjskom kosom, suhom hranom za akvarijske ribe, itd. Ali čak i ako date kućne ljubimce drugoj kući, njihova vuna će ostati alergen još mjesec dana;
 • Odbijanje korištenja aerosolnih osvježivača zraka, dezodoransa, određenih vrsta parfema;
 • Svakodnevno mokro čišćenje u dječjoj sobi.

Bez obzira na put ulaska alergena:

 • Pregrijavanje povećava manifestacije alergija, znojenje usporava uklanjanje alergena kroz bubrege. Stoga je optimalna temperatura u dječjoj sobi 18 ° C, a vlažnost do 50%. Za povećanje vlažnosti možete staviti akvarij ili umivaonik s vodom;
 • Pratiti učestalost stolice u djeteta - kada se alergeni konstipacije zadržavaju u tijelu;
 • Uz brigu da se droge u tabletama i sirupima - zbog arome i boje, oni su također alergeni. Poželjna opcija su čepići (svijeće);

Većina manifestacija dijateze ne dolazi u obzir, jer jetra i gastrointestinalni trakt sazrijevaju i ne postaju alergični kao odrasli.

Kakva bi trebala biti dijeta za ekcem? Preporuke ovdje.

Koji su principi liječenja ekcema na rukama? Odgovor je u članku.

Često postavljana pitanja

Dijete ima kolike i nadutost, ali dobiva na težini. Dijateza mjesta na licu, oni svrbe i ne prolaze. Dijabakterioza je dijagnosticirana, bakterije su propisane, ali nisu pomogle. Što učiniti

Nadutost i grčevi ukazuju na to da dijete ima značajne prehrambene probleme. Oni mogu biti razlog da alergijski osip na licu ne prođe.

U ovom slučaju, bakterije neće pomoći, one povećavaju procese razgradnje u crijevima, alergeni se zadržavaju u tijelu i povećavaju alergijske reakcije.

Treba obratiti pozornost na količinu i kvalitetu hrane koju pojedete, osobito ako se dijete hrani bočicom.

Što trebam učiniti ako dijete ima diatezu nakon uzimanja dječje teraflu? Kako se nositi s temperaturom?

U tom slučaju, ne smijete uzimati teraflu i slične lijekove u tabletama i prašcima, jer sadrže boje i arome koji uzrokuju alergijske reakcije.

Zamjena može biti supozitorija (svijeća) s paracetolom.

Dakle, liječenje dijateze kod djeteta, osobito djeteta, dug je proces i zahtijeva više napora od strane roditelja nego liječnika.

Ovaj problem je u potpunosti riješen samo kako raste, ali je u moći roditelja da osiguraju djetinjstvo za svoje dijete bez osipa i svrbeža.

http://allergycentr.ru/diatez-komarovskij.html

dijateza

Bila sam zadivljena koliko je naš um, naš razum, naše srce, nemoćno ispalo kada moramo izvršiti i najmanju promjenu, odvezati jedan čvor, koji onda sam život raspleta neshvatljivom lakoćom.

Aktivno upoznavanje širokih masa s dostignućima moderne medicinske znanosti dovelo je do toga da su se mnogi usko specijalizirani medicinski pojmovi stalno koristili u našem svakodnevnom govoru. Riječi poput “srčanog udara”, “udara”, “šoka”, “resekcije” su nadaleko poznate, ali ta činjenica uopće ne ukazuje na razumijevanje značenja ovih riječi. Takvo mjesto kao "dijateza" zauzima vrijedno mjesto među spomenutim pojmovima. Riječ je poznata svakome tko ima dijete, svima koji su posjetili dječju kliniku i svima koji su prešli prag kuće u kojoj se nalazi malo dijete. Buduća dijateza trudnica je zastrašujuća, liječena je dostupna dijateza kod djece, ali u isto vrijeme 100% mama nema pojma što je dijateza.

Zamislimo takvu situaciju: naš obični sunarodnjak htio se upoznati s dostignućima napredne medicinske znanosti i pogledati kroz udžbenik o pedijatriji. Otrčao je u knjižaru i pronašao dvije vrlo debele i vrlo lijepe knjige u relevantnom odjelu: "Pedijatrija" - udžbenik američke National Medical Series i opet "Pedijatrija" - vodič koji je napisao osoblje dječje klinike u Bostonu (sve iste SAD) [1] ]. No, gledajući u predmetni indeks, naš znatiželjni drug će se iznenaditi kad otkrije da niti jedna od spomenutih knjiga uopće nema DIATETE!

Kako to? Kakva je to bolest, poznata svima, ali nepoznata našim posebno naprednim prijateljima iz inozemstva?

Nakon što smo ustanovili tako čudno stanje i zaintrigirale iznenađene čitatelje, sada ćemo se pokušati nositi s tom dijatezom.

Dakle, za početak, napominjemo da je čitav niz bolesti, s nevjerojatnom učestalošću koja se javlja u djetinjstvu (osobito u ranom djetinjstvu), praktički odsutna kod odraslih. Recite mi, jeste li vidjeli mnogo ujaka i tetaka s crvenim obrazima nakon jela jagoda? Ukratko, rastući organizam ima brojne značajke kako u procesu probave hrane, u učestalosti zaraznih bolesti, tako iu reakcijama na različite čimbenike civilizacije - posebice kada su u pitanju kućne kemikalije i lijekovi.

Navedene značajke su brojne, ali glavna stvar je drugačija. Specifična razina zdravlja (učestalost i težina bolesti, mentalni razvoj, težina, visina, ponašanje, apetit, itd.) Određuje se velikim dijelom samo s dva čimbenika:

 • nasljednost, tj. genetska baza koju je dijete naslijedilo od svoje majke i oca, i
 • utjecaj okolišnih čimbenika, od životnog stila majke tijekom trudnoće do završetka uvjeta u kojima živi malo dijete (ekologija određenog lokaliteta i životni uvjeti, hrana i piće, šetnje i vodene procedure, spavanje i igre, razina medicinske skrbi itd. )..

Kombinacija inherentnih svojstava ljudskog tijela - jednostavno govoreći, to je pojava + normalno (ili nenormalno) funkcioniranje unutarnjih organa + razina psihe + učestalost i vrste bolesti - u medicini se označava takvim pojmom kao što je konstitucija organizma.

Svatko od nas općenito, a posebno svaka naša djeca, ima određenu verziju ustava, od kojih su mnogi opisani (astenični, normostenski, neuropatski, shizoidni, hiperstenični, itd.). Približno zamišljajući što je ustav, sada imamo priliku doći do dijateze navodeći njegovu definiciju u enciklopedičkom rječniku medicinskih pojmova:

DIETESIS (dijateza; grčki - sklonost nečemu, predispozicija) - anomalija ustava, koju karakterizira sklonost određenim bolestima ili neadekvatne reakcije na uobičajene podražaje.

Gornja definicija pokazuje da dijateza nije niti bolest, niti dijagnoza, a koristeći tu riječ samo navodimo djetetovu sklonost određenim bolestima. Dijateza se ne može liječiti, ne može se izliječiti, - sklonosti i predispozicije se ne liječe! Ali možete napraviti određenu dijagnozu i izliječiti određenu bolest.

Proučavanje dijateze - postignuće naše, domaće, medicinske znanosti. Prekomorski iscjelitelji ga nisu smatrali suštinski važnim, a odsustvo riječi "dijateza" u američkim udžbenicima u tom pogledu nije nimalo iznenađujuće.

Kako su tendencije i predispozicije različite, tako je dijateza drugačija. Opisano ih je oko desetak, ali glavne su tri:

 • eksudativno-kataralna dijateza, ili alergijska - predispozicija za alergijske i upalne bolesti;
 • limfatično-hipoplastična dijateza - sklonost zaraznim i alergijskim bolestima, smanjena funkcija timusne žlijezde, patologija limfnih čvorova;
 • neuro-artritična dijateza - osjetljivost na pretilost, dijabetes, aterosklerozu, hipertenziju, upalu zglobova, povećanu živčanu razdražljivost.

Dakle, dijateza je određena anomalija ustava i, kao što smo već primijetili, dijete će imati tendenciju prema određenim bolestima ili ne, ne ovisi o djetetu, već o njegovoj okolini - o majci i ocu (o genetici) i njegovom načinu života.

Dojenje majka jeli naranče i ujutro našli na tijelu djeteta - na obrazima, na tijelu, na ručke - elementi blijedo ružičasti osip. Sa stajališta medicinske znanosti, to se naziva alergijom na hranu, koja se manifestira alergijskim dermatitisom (upala kože alergijske prirode).

U ovoj situaciji možete djelovati na dva načina.

 1. Prvi put je, nažalost, sasvim tradicionalan za našu zemlju. Utvrditi da dijete ima eksudativno-kataralnu (alergijsku) dijatezu. Pa što možete učiniti! Anomalija ustava, siromašna stvar, sve je nasljedno - papa je također imao osip nakon naranče. Nakon što ste završili jecanjem, možete nastaviti jesti naranče.
 2. Drugi način je manje govoriti o sklonostima i slaboj nasljednosti, uspostaviti specifičnu dijagnozu atopijskog dermatitisa i prestati jesti naranče.

U načelu, u slučaju bilo kakve bolesti djeteta, roditelji su uvijek zabrinuti zbog odgovora na pitanje - zašto (zbog čega) se to dogodilo. A apsolutno se svaki roditelj, kao i svaka baka i bilo koji djed, više nego bilo što drugo, boji priznati da je bolest njegova djeteta njegova krivnja.

S ove točke gledišta, posebno pojam "dijateza", kao i proučavanje dijateze općenito, iznenađujuće odgovara našem mentalitetu i našim navikama da krivimo svakoga, a ne sebe, naše vlastite i dječje nevolje - krivnju za nasljedstvo, konstituciju, dijatezu, zlo. No, nedostatak osnovnih znanja o tome kako se ponašati tijekom trudnoće, kako urediti život novorođenčeta, kako se hraniti, vodu, kupati, hodati, odijevati, otvrdnuti - sve to prolazi nezapaženo. Da, plus sve - nezaustavljiva strast da ozdravi i ozdravi.

Dijete nije očvrsnuto, stalno se pregrijava, od mjeseca starosti se hrani bananama, pere pelene biosustavnim prahom, kupuje igračke jeftinije od smrdljive plastike, tretira se s kijanjem antibioticima... bronhitis, zatim proljev, zatim zatvor. Oh, oh - ovo je sve dijateza, kao što je naša, jadna stvar, a ne sreća...

Još jednom naglašavam - dijateza nije bolest, već sklonost bolestima. Ako je liječnik rekao da vaše dijete ima dijatezu, molimo navedite ime bolesti, bolest, tendenciju za koju se naziva dijateza (oprostite zbog ponavljanja). Svaka bolest ima svoje uzroke i vlastite metode liječenja. Pronađite razloge zajedno s liječnikom. Tada se možete oporaviti.

Stoga ćemo pretpostaviti da smo uspješno riješili pametnu riječ "dijateza". Ostaje malo - baviti se bolestima, o sklonosti za koje smo već pisali.

Najčešća bolest je alergijski dermatitis, koji se još jednom prevodi iz medicinske kao "alergijska upala kože".

Simptomi atopijskog dermatitisa su raznovrsni - mrlje od crvenila kože, osip u obliku crvenih mrlja, mrlja i mrlja, često svrab, peeling i suha koža, pukotine, čirevi i čireve.

Alergijski dermatitis kod djece, osobito kod djece prve godine života, toliko je učestao da se sam pojam dijateze smatra, prije svega, sinonimom za sve brojne promjene na koži. Razmislite o značenju sljedećih izraza: "obrazi crveni od dijateze", "Nisam spavao cijelu noć zbog dijateze, plakao sam i svrbio", "Ne jedem ništa, ali još uvijek ima dijatezu".

Opisani simptomi odgovaraju idejama eksudativno-kataralnog, ili alergijskog, dijateze, koja se, bez sumnje, najčešće javlja.

Glavna značajka ove određene verzije dijateze je da s tendencijom alergijskih bolesti roditelji (rođaci) mogu stvarno pomoći djetetu, a ne medicinskom osoblju.

Sve što vidimo na koži nije bolest kože! To je manifestacija onoga što je unutra. Vrlo uvjetno, situacija je sljedeća. Neke tvari koje ulaze u tijelo ne apsorbiraju se: ne mogu se probaviti u crijevima ili ih se ne može neutralizirati jetrom, ili ih ne mogu eliminirati bubrezi i pluća. Ove tvari, kao rezultat određenih transformacija, dobivaju svojstva antigena i uzrokuju proizvodnju antitijela. Kompleksi antigen-antitijelo izazivaju osip. Još jedna mogućnost. Trudnica je bila u kontaktu (jela, razmazala, disala) s određenim "opasnostima". Primjerice, koristio sam čokoladu. Kakao protein uzrokovao je pojavu antitijela u fetusu. Dijete jede čokoladu, antitijela reagiraju, pojavljuje se osip.

Svaka alergijska osip je posljedica. Razlog tome je kontakt tijela s određenim tvarima koje su posebno za ovaj organizam izvori alergija - alergeni.

Liječnik može smanjiti pojavu alergija i ublažiti neugodne simptome - to može utjecati na učinak! Ali da bi se spriječilo prodiranje alergena u tijelo, tj. Da bi se utjecalo na uzrok bolesti, mogu samo rođaci djeteta.

Alergen ima mogućnost ući u tijelo djeteta na tri prirodna načina:

 • Tijekom hrane i pića - alergije na hranu.
 • S izravnim izlaganjem koži - kontaktnim alergijama.
 • U procesu disanja - respiratorna ili respiratorna alergija.

Ako je uzrok alergije očigledan - hranjen narančama (put hrane), opranim stvarima prahom (kontaktna staza), upotrijebljen osvježivač zraka (dišni put), onda su postupci roditelja sasvim očiti. Ovdje ne morate previše razmišljati: nemojte se hraniti narančama, nemojte koristiti prašak i osvježivač zraka, vidite, alergije će proći.

To je sasvim druga stvar kada se određeni odgovor ne može identificirati. Što učiniti u ovom slučaju, gdje početi?

Prije svega, pobrinite se, po mogućnosti uz pomoć liječnika, da imamo posla s alergijskom bolešću. Zatim nastavite s određenim aktivnostima, ali zapamtite: budući da postoje tri prirodna načina prodora alergena, poželjno je poduzeti napore u sva tri smjera.

 1. 1. Put hrane

Ponovno pročitajte poglavlje "Hranjenje" u prvom dijelu naše knjige.

Ne žurite namamiti.

Smanjite broj eksperimenata.

Ne smanjite količinu, već potpuno isključite proizvode koji su vrlo vjerojatan izvor alergija (bilo koji agrumi, kao i bilo koje drugo egzotično povrće, voće, jagode, čokolada).

Budite lakši! Manje razmišljanja o susjedima i djevojkama koje vas osuđuju zbog navodnog spašavanja djeteta. Zapamtite da svaka vrlo lijepa i vrlo velika jabuka zahtijeva, zauzvrat, vrlo veliku količinu gnojiva i sredstva za zaštitu od štetočina insekata.

Prilikom kupnje bilo kojeg proizvoda, razmislite o osnovnim pitanjima - tko je i kada (rastao), gdje je pohranjen, koji su datumi isteka, itd.

Kada se povećavaju manifestacije alergije sjetite se: što je bilo (što su jeli) dan prije - tijekom dana. Pišite, mislite, analizirajte. Zapamtite: sami ste detektivi. Dao je jabuku? Još uvijek nije činjenica da mu je zbog dermatitisa. Gdje ste kupili jabuku? A što je to, jabuka - crvena, zelena, prošarana, slatka, kisela, sočna, meka, čvrsta?

Ali je li to samo pitanje hrane?

Svaki praktikant pedijatar će vam potvrditi:

1) alergijski dermatitis se vrlo rijetko javlja kod mršave i gladne djece;

2) ako dijete oboljelo od alergijskog dermatitisa razvije intestinalnu infekciju, onda se na pozadini gladi i proljeva primjetno smanjuju simptomi alergijskog dermatitisa.

Stoga je važan zaključak: ograničavanje opterećenja na crijeva ublažava stanje djeteta. U čemu je stvar: vrlo često se radi o činjenici da dijete jede više hrane nego što može probaviti (vrlo snažno hranjenje, svaka hrana bez apetita - "za majku", "za oca", itd.).

Što se tiče djece prve godine života, treba se sjetiti vrlo ozbiljnog, ako ne i glavnog problema umjetnog hranjenja općenito, a posebno hranjenja bocom. Bit problema je sljedeći. Između popunjavanja želuca i gubitka osjećaja gladi (apetita) prođe određeno vrijeme - obično 10-15 minuta. Ako dijete doji, pojede oko 90% količine hrane koju treba za 5-10 minuta, a zatim nastavlja sisati sve dok se ne osjeća punom, tj. Centar za glad u mozgu reagira. Kada se hrani iz boce, beba popunjava želudac mnogo brže, a osjećaj sitosti kasni, pa nastavlja sisati. Odnosno, normalno zdravo dijete koje se hrani mješavinom boca gotovo uvijek prejede.

Jedenu hranu obrađuju enzimi, a količina tih enzima često ne odgovara količini hrane. Kao rezultat toga, dio hrane se ne razdvaja u potpunosti, relativno govoreći, zadržava se u crijevima, trune, proizvodi razgradnje se apsorbiraju u krv. Ove apsorbirane tvari djelomično su neutralizirane jetrom, a zdravija jetra, manje problema.

Djetetova jetra je jedan od najzrelijih organa, ali je njegova aktivnost vrlo individualna. Zato:

1) nemaju svi alergijski dermatitis;

2) odrasla jetra može neutralizirati gotovo sve, tako da odrasli nemaju takve probleme;

3) dermatitis, većina djece "preraste" zbog "zrenja" jetre.

Nije iznenađujuće da u opisanoj situaciji mijenjanje vrste mješavine ne mijenja ništa iz temelja. Uostalom, ako je dijete alergično na proteine ​​kravljeg mlijeka, što bi se trebalo dogoditi nakon isključivanja ovog proteina iz prehrane? Naravno, trenutni oporavak. A ako se to ne dogodi, unatoč činjenici da se dijete hrani sojinom smjesom ili smjesom na bazi kozjeg mlijeka? Logično, protein krave nema ništa s tim. Možda ne pokušavajte eksperimentirati sa smjesama, već samo hraniti manje?

 1. 2.Kontaktirajte način
 • Vrlo ozbiljna opasnost je klor u vodi i deterdžentima; eliminirati pod svaku cijenu. Filtrirajte vodom ili prokuhajte, ili zagrijte na 80-90 ° C u kotlu i ulijte ovu temperaturu u kadu, zatim pričekajte da se ohladi.
 • Samo posebni dječji prah ili sapun za bebe. Važno: nakon pranja, posljednje ispiranje treba provoditi u vodi koja ne sadrži klor, bilo filtrirana ili kuhana. Najjednostavnija stvar - nakon pranja i ispiranja nekoliko sekundi, uronite u kipuću (vrlo vruću) vodu - klor će se odmah ispariti.
 • Sa svime što djetetova koža dolazi u kontakt treba postupati upravo na ovaj način: odjeća za odrasle, u kojoj se nosi na rukama, plahtama, jastučnicama, odjeći, pelenama. Ako barem nekoliko sekundi u krevetu s roditeljima - roditeljske plahte i pokrivače također treba oprati. Ako je baka došla u posjet, izdajte ovaj kućni ogrtač, opran s dječjim prahom.
 • Poželjno je da sva dječja odjeća, izravno u dodiru s kožom, bude bijela (bez boja) i prirodna - 100% lan ili pamuk.
 • Kako nositi za šetnju: košulja s dugim rukavima koja udovoljava gore navedenim zahtjevima, rukavi strše iza jakne (krzneni kaput, kaput, pulover) i savijaju, tako da osim ove košulje koža ne dodiruje kožu, boje, sintetiku, vunu itd., Slično - kapa.
 • Kada se kupate, koristite sapun i šampon (naravno, za djecu) ne više od jednog, maksimalno dva puta tjedno - svaki sapun-šampon neutralizira zaštitni masni film koji pokriva kožu.
 • Uklonite sve igračke i predmete skrbi, čiji je izvor i kvaliteta "postoji velika tajna".
 1. 3. Dišni put

Kućna prašina. Aerosoli. Repelenti insekata. Suha hrana za akvarijske ribe. Sve što aktivno smrdi (bez obzira je li dobro ili loše). Kućni ljubimci (nažalost).

Tipična situacija. Kao rezultat dugotrajnog promišljanja, došli ste do zaključka da su manifestacije alergije kod djeteta posljedica komunikacije s psom (mačka, hrčak). Pošalješ životinju najbližima, ali prođe mjesec dana, i nema promjene na bolje. Razumijete da ste pogriješili i vratili zvijer u grudi obitelji. Pogrešno! Smanjenje razine alergena životinjskog podrijetla u stambenim prostorima počinje za otprilike mjesec dana, a značajno se smanjuje ne ranije od 3-4 mjeseca (najčešće - oko šest mjeseci).

Još nekoliko preporuka, izvučenih iz putova prodiranja alergena.

Manifestacije alergija usko su povezane s pregrijavanjem - što se dijete više znoji, to su jači simptomi dermatitisa. Ako postoji manjak tekućine, uklanjanje alergena s urinom je smanjeno.

Kako smanjiti znojenje?

 1. Održavajte optimalnu temperaturu u prostoriji - ne višu od 20 ° C, idealno 18 ° C. Baterije zatvorite pjenastom plastikom, postavite regulator, nemojte uključivati ​​grijače ako je moguće.
 2. Kako bi se osiguralo da vlažnost nije niža od 50% [2]: kupite higrometar, uklonite akumulatore prašine, često čistite pod, pokrenite akvarij, stavite umivaonik s vodom, često provjetravajte, hodajte što je dulje moguće.
 3. Minimalna moguća količina odjeće.

Zatvor u djeteta s atopijskim dermatitisom ne samo da povećava manifestacije bolesti, ali je često glavni uzrok (alergeni nemaju vremena napustiti crijeva, apsorbiraju se u krvotok i uzrokuju alergije). Pratite učestalost stolice, ako postoji problem - ne trčite, već rješavajte, po mogućnosti uz pomoć liječnika.

Pluća - najvažniji filter ljudskog tijela koji uklanja mnoge od najrazličitijih "prljavština" i alergena. Održavajte normalan rad pluća: očistite hladan vlažan zrak i hodajte više.

Korištenje bilo kakvih lijekova u djeteta s tendencijom alergije zahtijeva posebnu njegu. Liječnik, naravno, to zna. Ali ako koristite na vlastitu inicijativu, na primjer, paracetamol s povećanjem tjelesne temperature, zapamtite: farmakološka sredstva u obliku sirupa sadrže različite aditive (boje, okuse) koji mogu uzrokovati ili pojačati alergije. Svijeće u ovom pogledu su sigurnije.

I posljednje. Nemojte dramatizirati situaciju.

Sve što radite nije za život. Alergijski dermatitis je obično privremena pojava. Kako dijete raste, funkcije jetre i crijeva i imunološkog sustava su poboljšane. Glavna stvar - prirodni način života, poticanje imuniteta, "ne liječiti." Djetetovo tijelo s umjerenom njegom gotovo uvijek može obnoviti samoregulaciju. Važno je, međutim, da se spomenuta "umjerena pomoć" manifestira organiziranjem pravilnog načina života, a ne stalnim liječenjem modernim antialergijskim lijekovima i putovanjima prema ženama i iscjeliteljima.

[1] Pedijatrija: per. s engleskog dopunski // Ch. Ed. N. N. Volodin, znanstveni. Ed. Bulatov, M.R. Rokitsky, E.G. Ulumbekov. - M.: GEOTAR, 1996. - 834 str., Ill.

Pedijatrija. Ed. J. Gref. Trans. s engleskog - M.: Praktika, 1997. - 912 str., Il.

[2] Najjednostavniji i najučinkovitiji (ali najskuplji nažalost) način rješavanja problema je ovlaživač za kućanstvo.

http://www.komarovskiy.net/knigi/diatez.html
Više Članaka O Alergenima